Fred Salmson

Minnesord

Konstnären Fred Salmson, Enskede, har avlidit 80 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Mia, döttrarna Jenny och Karin med familjer, systern Britta och hunden Börje.

Fred Salmson var målare. Han studerade vid Kungl. konsthögskolan 1966-1972. Han ställde ut på bland annat Konstnärsbolaget, Svenska Bilder och Thielska Galleriet i Stockholm samt medverkade i samlingsutställningar. Han är representerad på Moderna Museet.

Det behövs en arbetslokal för att skapa konst. När vår ateljéförening bildades 1998 var Fred ordförande. Han kunde föra sig, planera och förhandla fram hur lokalen i Skarpnäck bäst skulle inredas med ateljéer, verkstäder och kök.

Fred ville ha hög nivå på allt, från kvaliteten på Gruyèren till verktygen som skulle inhandlas till föreningen. Freds middagar för föreningen var alltid utsökta och hans allmänbildning, humor och formuleringskonst gjorde honom till medelpunkt på våra fester.

Sedan kom andra tider. Fred drabbades av stroke 2007. Men han kom igen. Måleriet blev friare. Han utvecklade ett abstrakt expressionistiskt måleri av stor skönhet och tyngd, med uttrycksfulla färgklanger där den underliggande strukturen blev alltmer fördold men alltjämt central.

2014 genomgick Fred en stor operation som innebar lång sjukhusvistelse och sviter under resten av hans liv. Men han kom igen. I mars i år ställde Fred ut på Galleri Astley i Uttersberg. Trots att han var svårt märkt av sjukdom arbetade han in i det sista och kunde närvara vid vernissagen. Därefter orkade inte kroppen längre. Vi förlorade vår vän i början av maj.

Slutligen bör framhållas att allt som Fred lyckades åstadkomma under sina sista år inte varit möjligt utan hustrun Mias stöd, praktiskt och emotionellt.

Fred Salmsons betydelse för Skarpnäcks ateljéförening kan inte överskattas. Med sin förmåga att trotsa svår sjukdom och fortsätta arbeta och utveckla sin konst har han varit en förebild för oss alla. Han fattas oss.

Eva Mossing Larsen, för Skarpnäcks ateljéförening

tillbaka