|| 12. Mod, Opium, Gräns och Adel || 14. Mörker ||

En saga


Denna lilla saga om arbetets värde inleder jag ibland med när jag är ute och pratar på olika arbetsplatser och möten. Den här versionen lästes och kommenterades av skolbarn vårterminen 1999.


Det var en gång ett snäll kung i ett litet land på en ö. Där, i havet nära ön, fann man en stor oljekälla. Denna källa sålde kungen till ett stort bolag från annat land.

Pengarna som kungen håvade in bestämde han sig för att dela ut till sitt lands alla innevånare. Faktum är att summan var så stor att den motsvarade 5 årslöner för var och en.

Var och en fick en tjock sedelbunt - vilken rikedom! Så många drömmar som nu skulle gå i uppfyllelse! Någon skulle nu måla tavlor på heltid, en annan odla rosor, en tredje grubbla över livsgåtorna, en fjärde leka med barnen hela dagen, en femte studera gammalgrekiska och en sjätte bli bäst i minigolf... osv... osv...
Alla sa upp sig från sina jobb.

Och alla vaknade rika och lyckliga den första arbetsfria dagens morgon...

Vad tror du att det hände sen?

några svar från Klass 7a i Hagalundsskolan i Solna

DANIEL: Jag tror att ön blir ett paradis. Det kommer att finnas tivoli, blommor, ishockeyhallar och vattenrutschbanor och att det skulle bli ett turistställe dit alla ville åka. Det kommer att finnas många spelhallar där människor förlorar sina pengar.

NESRIN: Efter ett tag så ångrade kungen sig eftersom han fick inget jobb färdigt. Det fanns ingen som jobbade längre. Kungen visste inte vad han skulle göra för att människorna ville köpa saker men dom sakerna kan inte bli något om inte människorna jobbar och gör t.ex. en tidning. Tidningen kan inte göra sig själv det måste vara människor som intervjuar dom och sånt. Ingen person kunde köpa något så alla bestämde sig för att jobba och få lika mycket som förut.

GEBRIEL: Jag tror att alla hade så mycket pengar så när alla hade köpt det de ville ha så skulle det bli tråkigt och alla skulle bara sitta hemma hela dagarna och bli tjocka. Sen efter några år skulle dom bli smala och sen svälta ihjäl för det var ju ingen som jobbade längre. Ingen som skaffade mat. Det skulle sluta med att alla dog.

KATARINA: Jag tror att det inte går särskilt bra om alla slutade jobba för hur ska dom kunna handla mat, kläder, mat till deras husdjur, om ingen jobbar så kan de inte överleva. Man kan inte äta pengar. Och om de skaffar maskiner till allt och en av dem går sönder vem ska då laga den då om ingen jobbar. Och det kommer bara gå neråt för det landet för om lärarna också slutar kommer det inte bli någon utbildning för barnen och allt de vet är hur man latar sig.


Sagan fortsätter

Det fanns ingen mat, när det blev tomt i kylskåpet. Den mat som fanns kvar i affären kom man inte åt, för ingen jobbade där. Det gick ingen buss till affären. Det fanns ingen bensin till bilen.
Det är i längden svårt att glädja sig åt rosor och gammalgrekiska när man är hungrig. Människorna bröt sig in i de stängda affärerna för att komma åt maten och annat de behövde. Hederligt lämnade de pengar i den tomma kassan när de gick. Men det dröjde inte länge förrän även affärerna var tomma.

Värmen försvann från husen, eftersom ingen skötte värmeverken. Sophögar började växa på gatorna eftersom ingen tog hand om soporna. Folk frös och svalt. De samlades på torgen. Vad är detta, klagade människorna. Ska vi behöva leva så här?! Vi är ju rika!

Då hördes ett litet barn som ropade: Pengarna är ju ingenting värda!
Hör vad barnet säger, sa folk till varandra. Barnet har rätt.Vi kan ju inte få något för pengarna. Vi kan lika gärna bränna upp dem, så får vi åtminstone lite värme ut av dem. Och så lade man alla sedlarna i en stor hög och tände eld på dem.

Det är arbetet, inte pengarna, som skapar värde, konstaterade människorna där de stod vid sina snabbt uppbrunna penningbål. Men... vad gör vi nu då?

Ja, vad gör vi nu då? Hur ska vi fixa det här?

förslag från Klass 7a

JUAN: Jag tycker att alla ska återgå till sina gamla arbeten så att det inte blir bråk om vem som ska göra vad, så att ön börjar komma igång igen. Är det nån som inte vill återgå till sitt gamla arbete tycker jag att folket ska få bestämma vad han ska få arbeta med så att det blir ett demokratiskt beslut om vad han ska få jobba med.

LUCIA: Man börjar om. Dom som jobbade i affären får jobba där, osv. Och barnen får gå i skolan och kungen eller nån annan får åka till nåt grannland och köpa in alla varor och så börjar man om. Dom kan göra nya pengar fast få vanlig lön.

LIDIA: Alla börjar arbeta med vad dom jobbade med. Alla hjälps åt att få rent och att ön börjar funka igen. Och sen alla som hjälper till får något ändå, kanske inte pengar, men värme, renare gator och annat.

SERTAC: Alla ska börja jobba igen. Några ska mjölka, några ska fixa värmen men alla ska börja och jobba. Man ska fixa allt igen och sen ska man fixa pengar igen. Dom ska städa, göra nya hus och dom ska tänka på vad dom gjorde för fel för att det blev så där. Och dom ska jobba utan pengar för dom ska rädda sig själv. Efter allt är klart så ska man tillverka nya pengar.


|| 12. Mod, Opium, Gräns och Adel || 14. Mörker ||